Νεο-Κρανιοιερη Θεραπεια

(NEO-CRANIOSACRAL THERAPY IN GREECE)

Η πιο ήπια θεραπευτική προσέγγιση που συμβάλλει στην συνειδητοποίηση και αυτοίαση του ανθρώπου

Η Κρανιοιερη Θεραπεια δεν είναι απλώς μία Θεραπεια αλλά είναι μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία και τρόπος ζωής και εφαρμόζεται με απαλά και ήπια αγγίγματα στο σώμα, την σπονδυλική στήλη και στο κρανίο.

Η Κρανιοιερη Θεραπεια όπως την κατανοούμε, την εφαρμόζουμε και την διδάσκουμε εμείς εμπεριέχει στοιχεία και εφαρμογές που προετοιμάζουν το σώμα ώστε αυτό να ενθαρρυνθεί στην πορεία της συνεδρίας και να αποβάλλει τραύματα και τραυματικές εμπειρίες που το επιβαρύνουν ίσως μια ολόκληρη ζωή και αποτελούν το υπόβαθρο πολλών ασθενειών και παθήσεων. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητός ο τρόπος που συμβαίνει η Θεραπεια διότι είναι πέρα από την αγωγή μας, που θέλει τον ασθενή να εναποθέτει την τύχη και μαζί μ' αυτή και την υγεία του στα χέρια του οποιουδήποτε θεραπευτή.

Δυστυχώς σήμερα ένα μεγάλο μέρος των διδασκόντων και ασκούντων την Κρανιοιερη Θεραπεια, έχει την τάση όλο και περισσότερο να εστιάζεται στα σωματικά συμπτώματα και στην θεραπευτική τους αγωγή. Εμείς λέμε ότι αυτό είναι ένα στοιχείο από τα πολλά που συνυπάρχουν, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν υπ' όψιν, αν θέλουμε να δούμε στους εαυτούς μας όχι τους παντογνώστες, αλλά τους ταπεινούς μαθητές με δάσκαλο το σώμα και την ψυχή του ανθρώπου. Σίγουρα είναι αναγκαίες οι τεχνικές, ή γνώση και η παιδεία, αλλά αυτά μόνα τους δεν αρκούν. Δεν αρκούν διότι για να δουλέψει κανείς ολιστικά, θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν και να συνεργήσουν όλα τα επίπεδα της ύπαρξής του ανθρώπου, που είναι:

Σωματικό Επίπεδο

Το επίπεδο του σώματος, για το οποίο οι γνώσεις της ανατομίας , της φυσιολογίας είναι αναγκαίες, καθώς και οι τεχνικές και η ευαισθησία του ψηλαφίσματος. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά, πώς θα χειριστούμε συμπτώματα και σωματικές ενδείξεις δυσλειτουργιών.

Συναισθηματικό Επίπεδο

Στο συναισθηματικό επίπεδο είναι απολύτως ζητούμενο να είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συναισθήματα εκδηλωθούν, να έχουμε βασικές εμπειρίες και γνώσεις του, πως απελευθερώνονται και πως εκφράζονται, όπως επίσης την ικανότητα να κρατάμε την συναισθηματική έκφραση ζωντανή κατά την διάρκεια της συνεδρίας για όσο χρόνο χρειάζεται αυτή, για να φτάσει στην εκτόνωση και προπάντων να αισθανόμαστε εμείς οι ίδιοι καλά με τα συναισθήματα μας και μ' αυτά των άλλων.

Να έχουμε την ευχέρεια και την χαλαρότητα να προσφέρουμε στον ταξιδιώτη την δυνατότητα να επιλέξει και να ερευνήσει αν θέλει ο ίδιος τον κόσμο των συναισθημάτων του και να έχουμε κατανόηση γι' αυτό που διαδραματίζεται μπροστά μας.

επάνω

Ψυχολογικό Επίπεδο

Στο επίπεδο της ψυχολογίας να έχουμε γνώση των επιπέδων ανάπτυξης π.χ. παιδική ηλικία, τραυματικές εμπειρίες από την γέννηση και μετά, πρωτογενή τραύματα, ανάπτυξη της προσωπικότητας , κ.λ.π., γνώσεις διχασμού και αποσύνδεσης.

Διανοητικό Επίπεδο

Στο διανοητικό επίπεδο, γνώσεις επικοινωνίας, ικανότητα να ενεργοποιούμε ή να ξεκουράζουμε τον σκεπτόμενο νου, την εμβάθυνση της παρατηρητικότητας, συνειδητότητα, αφύπνιση, την ικανότητα της σύλληψης μηνυμάτων γύρω μας και την ικανότητα να είμαστε παρόντες με τον ταξιδιώτη πάνω από εκατό τις εκατό, να δείχνουμε κατανόηση και να είμαστε αντικειμενικοί.

Πωευματικό Επίπεδο

Στο πνευματικό επίπεδο να έχουμε γνώση περί του ταξιδιού της ανθρώπινης ψυχής, το λόγο ύπαρξής της σ' αυτόν τον πλανήτη και ποιο θέμα ήρθε να δουλέψει και να εμπεδώσει σ' αυτήν την ζωή.

Σαν θεραπευτές /συνοδοιπόροι, είμαστε αυτοί που σε οποιαδήποτε στιγμή είναι ανοιχτοί να καθοδηγήσουν. Να έχουμε έρθει σε επικοινωνία με αρκετά από τα θέματά μας και να έχουμε εξάγει εμπειρίες από αυτές ώστε η επίγνωσή μας να ελευθερώσει τον χώρο της απόλυτης ησυχίας και ηρεμίας μέσα μας.

Έτσι δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ούτως ώστε να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε και να σεβαστούμε τον χώρο της Θεραπειας και της αλήθειας του Ταξιδιώτη. Ο θεραπευτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι με το άγγιγμα και την παρουσία του συνεργάζεται με όλα τα επίπεδα που προαναφέρθηκαν παραπάνω. Όλα συνυπάρχουν, αναμιγνύονται και εφάπτονται.

Μία συνεδρία αρχίζει πάντα με απλά αγγίγματα και εδώ εκδηλώνεται σιγά-σιγά ο βαθμός εμπιστοσύνης του ταξιδιώτη προς τον συνοδοιπόρο του. Σταδιακά επέρχεται μια χαλάρωση, το νευρικό σύστημα αρχίζει να ηρεμεί, το σώμα παίρνει θάρρος και ανοίγεται.

Αργά και σταθερά βαδίζουμε πλέον στον χώρο όπου τραύματα αρχίζουν να αναδύονται στην επιφάνεια. Τραύματα, που το σώμα γνωρίζει ότι ο Ταξιδιώτης μπορεί να τα δει, μπορεί να ξανανιώσει για μια ακόμη φορά τον πόνο και να τα δουλέψει μαζί με το θέμα που εμφανίστηκε όχι μόνο κατά την διάρκεια της συνεδρίας αλλά ακόμη και τις επόμενες μέρες και βδομάδες ώστε να απαλλαγεί μια για πάντα απ' αυτό.

Το σώμα μας γνωρίζει και από μας, αλλά και από τον καθένα καλύτερα, πόσο υποφέρει από το βάρος ενός τραύματος που μπορεί να είναι παλιό ατύχημα ή μία οδυνηρή εμπειρία του παρελθόντος. Πολλές φορές δε μας δίνει και τον τρόπο που θέλει να απαλλαχτεί από το τραύμα αυτό.

Εμείς σαν Συνοδοιπόροι είμαστε παρόντες και με το άγγιγμά μας στέλνουμε έμμεσα το μήνυμα στο σώμα ότι «σε σέβομαι, εσύ οδηγείς το ταξίδι, όταν χρειαστείς την συμπαράστασή μου είμαι παρών, όπου με χρειάζεσαι» Η παρουσία μας ενθαρρύνει το σώμα και ο ταξιδιώτης βοηθιέται να ανακαλύψει και να ιχνηλατήσει τον εαυτό του - όχι για να γίνει ένας καλύτερος άνθρωπος, αλλά να μπορεί να κατανοεί τον εαυτό του, να συνειδητοποιεί, να αναγνωρίζει, να αισθάνεται περισσότερο, να νοιώθει έντονα την ύπαρξή του και να βιώσει το δυναμικό που υπάρχει μέσα του.

Ο καλός Συνοδοιπόρος, που στην καθομιλουμένη λέγεται θεραπευτής, δεν διορθώνει, δεν παρεμβαίνει, δεν θεραπεύει τον λεγόμενο ασθενή, απλά είναι παρών στο ταξίδι της ανακάλυψης της αλήθειας του ταξιδιώτη. Ο Συνοδοιπόρος θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε χρόνο. Ο ιδανικός χρόνος μιας συνεδρίας είναι μεταξύ 65 και 75 λεπτά. Συνεδρίες που γίνονται σε λιγότερο από 60 λεπτά θεωρείται σαν μια μορφή βιασμού του σώματος, έτσι δεν εξυπηρετούνται θεραπευτικοί σκοποί αλλά καθαρά κερδοσκοπικοί.

Την Θεραπεια την κάνει ο ταξιδιώτης μόνος του γιατί αυτός θα αποφασίσει αν θα εισακούσει ή αν θα συλλάβει τα μηνύματα του σώματός του. Είναι μεγάλη αλαζονεία να λέει ο θεραπευτής ότι θεραπεύει. Είναι σαν να επωμίζεσαι από κάθε άτομο επιπλέον φορτίο. Πόσο μπορούσε κάποιος να αντέξει...

Για μας η Κρανιοιερη Θεραπεια είναι «Συναισθάνομαι, Κατανοώ, Συνυπάρχω, δεν έχω προσδοκίες». Αφήνουμε να ξεπλυθούν με τον χρόνο παλιά θέματα, να λυθούν πόνοι και εντάσεις, να επέλθει χαλάρωση στον πυρήνα της ύπαρξης του ταξιδιώτη και να δημιουργηθεί χώρος για ειρήνη και Θεραπεια. Τα χέρια μας είναι για το σώμα και το μη συνειδητό μέρος του Ταξιδιώτη άγκυρες που σταθεροποιούν με την παρουσία τους το «καράβι», του προσδίδουν ασφάλεια να διεισδύσει και να ανακαλύψει τις πιο βαθιές αλήθειες, που είναι κρυμμένες μέσα του.

Τα χέρια αφομοιώνουν τι συμβαίνει στο επίπεδο των ιστών και η μη παρεμβατική παρουσία μας ανοίγει τον χώρο εκείνον που μπορεί να εξαφανίσει μια για πάντα ένα θέμα. Το δώρο του ταξιδιού μπορεί να είναι εξαγνισμός, χαλάρωση, υγεία και η χαρά του «υπάρχω».

Κρανιοιερη Θεραπεια δεν είναι λοιπόν μια ακόμη θεραπευτική μέθοδος που διευρύνει την γκάμα των διπλωμάτων στο γραφείο του θεραπευτή αλλά είναι κάτι που πλάθει ή μεταλλάσσει, διαμορφώνει ανθρώπους, ξεκινώντας από τον ίδιο τον θεραπευτή, διεισδύει δε σ' όλα τα επίπεδα, που αναφέραμε παραπάνω.

Για όλα αυτά είναι πολύ δύσκολο, κάποιος να κατανοήσει εύκολα την Κρανιοιερη Θεραπεια, διότι ή φιλοσοφία που φέρνει μαζί της είναι πολύ επαναστατική και καινούρια.Λίγοι άνθρωποι θέλουν να πάρουν οι ίδιοι τα ινία της υγείας τους στα χέρια τους. Είναι πιο εύκολο να πληρώσουν άλλους για να τους κάνουν καλά, παρά να κάνουν κάτι οι ίδιοι για τον εαυτό τους.Αυτό όμως έχει την μορφή της επιφανειακής ή πρόσκαιρης επιδιόρθωσης κάποιου προβλήματος, το οποίο στην ουσία δεν λύεται αλλά σκεπάζεται και δεν το αφήνουμε να εκδηλωθεί. Το θέμα της ασθένειας απλώς εφησυχάζει κατά κάποιον τρόπο, ώσπου να ξαναεμφανιστεί κάπου αλλού αργότερα με πιο βαριά μορφή. Για να θεραπευτώ λοιπόν είναι καλό να αναρωτηθώ ειλικρινά «θέλω να θεραπευτώ;» και «τι θέλω να κάνω εγώ για την υγεία μου».

Η Κρανιοιερη Θεραπεια εφαρμόζεται σε όλους τους ανθρώπους, από νεογέννητα μωρά μέχρι και άτομα μεγάλης ηλικίας. Η Θεραπεια ονομάζεται Κρανιοιερη από τον τόπο εφαρμογής της, δηλαδή στο κρανίο, όλο το μήκος της σπονδυλικής στήλης και το ιερό οστό.

Αν και ο ορισμός είναι λίγο ξεπερασμένος, εξ αιτίας του ότι σήμερα δουλεύουμε ολιστικά, με όλο το σώμα του ανθρώπου, η Κρανιοιερη Θεραπεια εμπεριέχει ένα στοιχείο, τον Κρανιοϊερό Ρυθμό (ΚΙΡ), πάνω στον οποίο στηρίζεται και η ολιστική άποψη.

Ο ΚΙΡ δημιουργείται από την συνεχή αυξομείωση του όγκου του εγκεφαλονωτιαίου υγρού που κινείται εντός των μηνίγγων και γύρω από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Ο ΚΙΡ έχει μια ιδιομορφία, παύει όταν το σώμα μπαίνει στη διαδικασία αυτοΘεραπειας. Αυτό σημαίνει ότι σε σωματικό επίπεδο απελευθερώνεται κάποια ένταση ή λύεται κάποια τραυματική εμπειρία που έχει ψυχολογικό υπόβαθρο.

Ο ΚIP μένει σε παύση σε όλη τη διάρκεια της αυτοθεραπευτικής διαδικασίας. Έτσι ο συνοδοιπόρος που έχει ευαισθητοποιηθεί στη διάρκεια της εκπαίδευσής του στο να ψηλαφίζει τον ΚΙP γνωρίζει αν συμβαίνει αυτοΘεραπεια και πόση είναι η διάρκειά της. Αυτό είναι ένα στοιχείο μοναδικό στην θεραπευτική, που δεν το έχει καμιά άλλη Θεραπεια.

Βασική αρχή για μας είναι ότι δεν υπάρχει σκοπός και δεν επιζητούμε το αποτέλεσμα. Ο δρόμος ή μάλλον η πορεία κατά την διάρκεια της συνεδρίας είναι αυτό που μας ενδιαφέρει. Για μας δεν υπάρχουν ορισμοί όπως: ασθενής, ασθένεια, θεραπευτής. Για μας υπάρχει ο ταξιδιώτης, το θέμα του και ο συνοδοιπόρος.

επάνω

flowers